Author: haikal ambri
•03.00




A : Apa matlamat hidup kau?



B : Matlamat hidup? Aku sekarang ni hidup demi anak-anak. Mereka perlukan aku.



A : Kau?




C : Aku nak balas budi mak ayah aku. Nak beri kesenangan pada mereka. Dah lama mereka susah.



A : Bagaimana dengan kau?



D : Aku nak capai kejayaan dalam karier aku. Nak buktikan yang bangsa kita juga boleh maju. Nak sumbangkan sesuatu untuk negara.



A : Ok. Kau pulak?



E : Entah. Aku hidup dengan seadanya. Selagi bernafas, selagi itu aku akan berusaha capai yang terbaik. Aku lebih suka ikut arus. Kita mana tahu apa yang ada di masa depan, kan?




A : Ye ke tak tahu? Aku ingat semua orang tahu apa yang akan berlaku dimasa depan.




C : Mana ada ahli nujum yang mampu meramal segalanya. Kalau yang diramal itu berlaku, itu hanya kebetulan saja.




D : Betul. Aku setuju.




E : Kau sibuk tanya orang, bagamana dengan matlamat hidup kau?




A : Matlamat aku adalah pengakhiran hidup aku.



B : Tak faham. Apa maksud kau?



A : Sedar atau tidak, distinasi kita satu. Matlamat kita sepatutnya sama.



Semua terdiam.



A : Yang hidup akan mati. Itu pasti. Penghujung satu kehidupan adalah kematian. Bukankah itu sebenarnya yang patut dilabelkan sebagai distinasi? Pengakhiran untuk semua usaha untuk mencapai matlamat lain yang hanya bersifat duniawi. Jadi matlamat kita seharusnya bersedia menuju kematian.



B : Maksud kau kita kena beribadat dan lupakan dunia?



A : Bukan sampai lupakan dunia. Tapi kita kena jadikan dunia sebagai jejantas selamat untuk kita menuju kematian, agar syurga mampu kita sentuh tanpa luka dari dosa akibat kelalaian kita pada tuntutan agama.








Nota : Intipati diambil dari tazkirah. Entah kenapa tiba-tiba saya teringat kata-kata seseorang yang mengibaratkan dunia ini sebagai titian Siratul Mustaqim. Apa yang dibuat didunia ini, adalah gambaran perjalanan kita menuju ke syurga. Mahu merangkak, berjalan atau berlari, sebenarnya kita yang memilih.Apapun yang saya pilih, saya tak mahu rasa lelah.
Anda bagaimana?'Ya Allah... bantu daku ya Tuhan!'


psst: ini saja yg dapat saya kongsikan buat masa sekarang dari nukilan rasa saya..sebenarnya post ni dah lama terperap dalam draft..tak berkesempatan nak di post..
Doakan kejayaan saya untuk final exam ni yg bermula 3 jun..
Kepada kawan2 saya di Malaysia..tak sabar untuk berjumpa anda semua..Insyaallah nanti kita jumpa lepas final exam ni :)
Link ke posting ini